• Magyarul - ronkhazak.hu
  • Italiano - casaditronco.it

Galéria

Rönkházak.hu - Képek galéria - Visszalépés a Galéria választóhoz

A képeken látható építészeti megoldás Norvégiában közkedvelt, lényegében ötvözi az un. "lafett" rönkházak és a könnyűszerkezetes házak előnyeit. Függőleges oszlopváz-szerkezet tartja a lafett oromfalakat, födémgerendákat és szelemeneket. Az oszlopokat a megrendelő ízlésének tetsző faragássokkal is díszítik.
Norvéghaáz képek 1	 border=0 Norvéghaáz képek 2	 border=0 Norvéghaáz képek 3	 border=0 Norvéghaáz képek 4	 border=0
Norvéghaáz képek 5	 border=0 Norvéghaáz képek 6	 border=0 Norvéghaáz képek 7	 border=0 Norvéghaáz képek 8	 border=0
Norvéghaáz képek 9	 border=0 Norvéghaáz képek 10	 border=0 Norvéghaáz képek 11	 border=0 Norvéghaáz képek 12	 border=0
Norvéghaáz képek 13	 border=0 Norvéghaáz képek 14	 border=0 Norvéghaáz képek 15	 border=0 Norvéghaáz képek 16	 border=0
Norvéghaáz képek 17	 border=0 Norvéghaáz képek 18	 border=0Rönkházak.hu - Képek galéria - Visszalépés a Galéria választóhoz

Hagyományos rönkházakkal szemben ennek az építészeti megoldásnak a fontosabb előnyeit próbálom meg összefoglalni a alábbiakban:

1., A legfontosabbal kezdem, mert ennek a feltételnek minden épületnek meg kell tudnia felelni: A határoló falakban található 20 cm vastagságú szálas szigetelőanyagnak köszönhetően ezeknek az épületeknek a hővesztesége, a felfűtésükhöz ill. a hő megtartásához felhasznált energia mennyisége kevesebb mint a rönkházaknak, ezzel tudják teljesítik a jelenleg elvárt jogszabályi követelményt.

Ehhez kapcsolódóan a szabályozás: 2018. január 1.-től az eddigieknél sokkal szigorúbb előírások vonatkoznak a lakóépületek hőszigetelésére. Ennek oka, hogy változik az épületek egyes szerkezeti elemeinek megengedett hő-átbocsátására vonatkozó határértéke, az úgynevezett „U érték”. A szigorodó szabályozás a hőveszteséget hivatott csökkenteni a falakon 47%-kal, lapostetőkön 32%-kal, padlókon pedig 40%-kal a korábbi előírásokhoz képest. 2018 január 01.-től a határoló falakra vonatkozóan a betervezett, és beépített anyagnak tudnia kell a U(W/m2K)= 0,24-es, vagy alacsonyabb értéket (régi érték 0,45 volt) .

Gyakorlatban ez a következőket jelenti:

A., tervezők csak ennek az értéknek megfelelő szerkezeti-elemeket tervezhetnek be az épületekbe.
B., az építési folyamat alatt a tervezőnek és a felelős műszaki vezetőnek több alkalommal meg kell jelennie a építkezés helyszínén a terven szereplő beépítendő anyagok és a megfelelő beépítési folyamat minőségét ellenőrizendő. Ezekről a látogatásokról az e-naplóba bejegyzésnek is készülnie kell.

C., Az elkészült épületre a használatba-vételi engedély kiadásához az éppen hatályos U értékeknek megfelelő "Energetikai Tanusítvány" nevű igazoló dokumentumhoz meglétéhez kötött, melyet energetikus készít el.


Az építtetők, beruházok mint minden másnak a kijátszását, megkerülését meg fogják próbálni, de szerintem hosszabb távon a fenti munkákat végző szakemberek nem fogják kockáztatni a munkadíjukhoz képest aránytalanul magas bírságokat, - rosszabb esetben a jogosítványaik elvesztését- inkább alkalmazkodnak a jogszabályi feltételekhez.

2., A másik lényeges dolog, a szerkezet ára: a kevesebb faanyag, idő, energia,- és munkaráfordítás eredményeképpen a vázszerkezet ára lényegesen kedvezőbb a rönkházakénál.

3., A könnyűszerkezeti rétegrendnek köszönhetően könnyebb ezekben a falakban az elektromos és gépészeti szerelés kivitelezése is.

4., Amennyiben szükséges a válaszfalak utólagos mozgatása is könnyebben megoldható a szerelt falakkal.